Reklama

Smaki Sezonu Almette

 
Pierwsze spotkanie z cyklu Smaki Sezonu Almette, podczas którego królowały rzodkiewki, za nami! W gospodarstwie slow food Pana Ziółko z gospodarzem spotkał mistrz kulinarny David Gaboriaud oraz znani i cenieni blogerzy, którzy wśród swoich czytelników i obserwatorów z przyjemnością promują trend „ogrodniczy”, zachęcając do samodzielnego uprawiania warzyw w przydomowych ogródkach, w domu czy na parapetach. Razem poznawali tajniki uprawy tych warzyw, a także przygotowywali pyszne dania z dodatkiem serka Almette z rzodkiewkami.
 
 
 
 
Rzodkiewkowe spotkanie zainaugurowało cykl Smaki Sezonu, podczas którego w wyjątkowym gospodarstwie slow food Pana Ziółko ekspert kulinarny Almette David Gaboriaud, gościł blogerów kulinarnych i parentingowych. Paulina, autorka bloga Kotlet TV i Ewa z synami, prowadząca bloga Moje dzieci kreatywnie, promują zdrowy styl życia i świadome odżywianie oparte na naturalnych, wartościowych składnikach. Jednym z nich jest niewątpliwe bohaterka tego spotkania, czyli rzodkiewka! To chrupiące, charakterystyczne w smaku i bardzo zdrowe warzywo można w prosty sposób wysiewać samodzielnie, w domu czy mieszkaniu. 
 
 
 
 
 
Pysznym ukoronowaniem spotkania były dania, które przygotowali razem z Davidem Gaboriaud. W wiosenno-letnich propozycjach nie mogło oczywiście zabraknąć „ogródkowych” warzyw i  serka Almette z rzodkiewkami, który inspiruje do przygotowania wielu kolorowych, lekkich i wakacyjnych dań!
 
 
Sałatka z kaszą bulgur, smażonymi rzodkiewkami i szparagami
Czas przygotowania 40 min, Porcja dla 4 osób
 
Składniki:
szklanka nieugotowanej kaszy bulgur 
6 szt. zielonych szparagów 
garść liści szpinaku baby 
2 łyżki posiekanej dymki 
kilka listków mięty 
garść rzodkiewek bez liści 
łyżka oleju do smażenia 
łyżka oliwy z oliwek 
Dressing: 
1 łyżka serka Almette z rzodkiewkami 
1-2 łyżki wody 
2 łyżki oliwy z oliwek 
cytryna 
sól 
pieprz 
 
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę bulgur wg. instrukcji podanej na opakowaniu. Odsącz i opłucz pod zimną wodą, odstaw. Odetnij końcówki szparagów, a następnie pokrój szparagi w małe kawałki. 
Dressing: w misce wymieszaj łyżkę serka Almette z wodą i oliwą. Dodaj do smaku kilka kropli cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Rzodkiewki pokrój w ćwiartki i podsmaż chwilę na patelni na mocno rozgrzanym oleju (technika stir fry). Kaszę bulgur wymieszaj z pokrojonymi szparagami, liśćmi szpinaku, dymką, miętą i do-daj podsmażone rzodkiewki. Polej całość dressingiem. 
Smacznego!
 
 
Placki orkiszowe z pesto z liści rzodkiewki i z wędzonym łososiem
Czas przygotowania 40 min, Porcja dla 4 osób
 
Składniki:
Placki: 
szklanka mąki orkiszowej 
maślanka 
łyżeczka proszku do pieczenia lub sody 
łyżeczka soli 
Pesto: 
garść liści rzodkiewki + kilka rzodkiewek 
2 łyżki migdałów w płatkach 
2 łyżki startego pecorino (owczy ser) lub parmezan 
oliwa z oliwek 
cytryna 
sól, pieprz 
Dodatki: 
opakowanie serka Almette z rzodkiewkami 
200 g wędzonego łososia bez skóry 
łyżka posiekanego szczypiorku 
koperek 
 
Sposób przygotowania:
Dodaj tyle maślanki ile mąka “weźmie”. Uformuj szybko kulę i zagniataj ciasto kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zawiń w folię i odstaw na 15 min. Umyte i osuszone liście rzodkiewki zmiksuj na jednolitą masę z płatkami migdałów, parmezanem oraz kilkoma łyżkami oliwy. Pokrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki. Ciasto wyciągnij z folii, podziel na 4 kulki. Rozwałkuj na cienkie placki i podsmaż na suchej patelni z obu stron. Rzodkiewki pokrój na cienkie plastry mandoliną lub obieraczką do warzyw. Zanurz je w lodowatej wodzie na kilka minut. Będą chrupkie i jędrne. Łososia pokrój na cienkie plastry. Posmaruj placki serkiem Almette z rzodkiewkami, polej pesto, ułóż plastry łososia, dodaj pokrojone rzodkiewki i posyp posiekanym szczypiorkiem i listkami koperku. 
Smacznego!
 
 
Hiszpański omlet z młodymi ziemniakami, liśćmi szpinaku i serkiem Almette z rzodkiewkami
Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 4 osób
 
Składniki:
600 g młodych ziemniaków 
6 jajek od kur z wolnego wybiegu 
garść liści szpinaku baby 
4 szt. dymki 
4 łyżki oliwy z oliwek 
sól 
pieprz 
opakowanie serka Almette z rzodkiewkami 
 
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyj i osusz. Pokrój na kosteczki. Na rozgrzanej patelni, na łyżce oliwy z oliwek, podsmaż ziemniaki przez 2-3 minut na średnim ogniu często odwracając, aby się równomiernie podsmażyły. Następnie przykryj i duś do miękkości. Pod koniec dodaj garść liści szpinaku i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij jajka do miski i ubij widelcem. Dopraw jajka solą. Do miski z jajkami wrzuć smażone ziemniaki z liśćmi szpinaku. Wymieszaj z masą jajeczną i wylej tę masę na patelnię. Smaż na średnim ogniu, aż góra omletu się lekko zetnie. Następnie przykryj patelnię talerzem o większej niż ona średnicy i szybko odwróć patelnię do góry dnem. Na talerzu znajdzie się odwrócony omlet. Postaw patelnię z powrotem na gaz, zsuń omlet z talerza na patelnię i smaż, aż również druga strona omleta ładnie się zetnie. W tym czasie na drugiej patelni podsmaż całe dymki, 2-3 min ze wszystkich stron, aż się lekko zrumienią. Dopraw solą do smaku. Po usmażeniu ułóż omlet na talerzu. Pokrój w trójkąty i serwuj z łyżką serka Almette z rzodkiewkami oraz smażonymi dymkami. 
 
Smacznego! 
 
mat. prasowe
 

Partnerzy

abk_logo kdm_logo zpap_logo teraz_polska_logo bok_logo kt_com_logo kopd_logo mediatory_logo_2 logo_lp
zamek_krolewski_logo perly_medycyny_logo mfr_orzel2013_logo mgr_orzel2013 mpr_orzel2013 gat_2013_logo logo_pp spp_2013 egd logo
 bwl logo  thingsbulb  cbck logo orly_budownictwa_logo rig_logo_2  logo kart arena  Platforma  retail logo